start wearing purple

Start wearing purple wearing purple / Start wearing purple, for me now / All your sanity and wits, they will all vanish / I promise, it’s just a matter of time…

Is een lied van Gogol Bordello en het eerste dat me te binnen schiet als ik naar mijn paars geverfde wol kijk. Paars!

DSCF2460

(deze foto is van de vorige keer)

De kleur komt van de wortel van Alkanna tinctoria (soms ook Anchusa tinctoria genoemd). Het een plant die behoort tot de familie van de ruwbladigen, waartoe ook het vergeet-me-nietje, komkommerkruid, longkruid en parelzaad behoren. De laatste heb ik in de vorm van Lithospermum erythrorhizon (murasaki of shikonin). De plantjes staan nu half bevroren in de kas, maar telkens als de temperatuur omhoog gaat, trekken ze weer bij. Dus ik denk dat dat wel goed komt. De meeste foto’s die ik op het internet van murasaki heb gezien, laten een wat zachtere kleur zien.

alkanet seedling

Ik heb ook al eerder eens een paar zaadjes van alkanet (alkanna) gezaaid. Ik had er maar vijf en drie waren er stuk, maar de twee overgeblevene ontkiemden! Helaas op een dag restte er van mijn twee kiemplantjes niet meer dan wat slakkenslijm. De zaden zijn erg moeilijk te vinden. Er is volop aanbod van de meeste andere soorten en die zie ik soms ook bij gerenommeerde zadenleveranciers staan als verfplant. Nu lijken heel veel van de planten ook best op elkaar en misschien bevat de wortel van die planten ook wel een kleine hoeveelheid verfstof. Maar Alkanna heet niet voor niks tinctoria 😉 Inmiddels heb ik in Griekenland een paar zakjes besteld. Ben benieuwd of het de echte alkanet is of toch een van de anderen. Ze zijn inmiddels op de post gegaan, dus als het goed is krijg ik ze volgende week in de bus.

Alkanet laat zijn verfstoffen moeilijk los in water. In een gewoon verfbad, gebeitst met aluin, wordt wol grijzig paars. De paarse verfstoffen (ook gevoelig voor Ph) lossen echter goed op in vetten en alcohol. Ik heb bij de Hekserij in Kampen ooit eens voor een klein prijsje een zak gekocht. De eerste keer heb ik het in spiritus geweekt. Nu stinkt alkanna wortel van zichzelf nogal (oude zweetsokken) en als je er spiritus bijdoet, wordt het er niet beter op! Dus dit keer ben ik op zoek gegaan naar bio-ethanol. Ruikt ook, maar minder erg. Het geweekte verfbad zeven en met een heleboel water in een grote pan doen. Oppassen! Pure alcohol verdampt snel en is ontvlambaar, dus eerst mengen en dan pas het vuur aandoen. Ook niet gezellig bij kaarslicht doen of met een sigaret in de buurt. Electrische kookplaat is waarschijnlijk het veiligst.

_DSC4558 _DSC4564

Links het eerste verfbad, rechts het tweede met de streng. Swifter wol (200gram), gebeitst met 13% aluin, 70 gram alkanet, bad onder het kookpunt gelaten. Eerste bad ongeveer 45 minuten, tweede ongeveer 75 minuten. Geen toevoegingen m.b.t. Ph gedaan, ik vind het verschil tussen het eerste en het tweede al behoorlijk. Het lijkt wel alsof de rode kleurstoffen die in alcohol oplossen ook grotendeels in de eerste portie wol terecht zijn gekomen. De foto is iets flets, de kleuren zijn in het echt wat dieper.

Start wearing purple, wearing purple, tralalalalaa…. 🙂

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in moestuin, verven met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *