wiel

Dit spinnewiel stond al jaren gedemonteerd in een doos op zolder. Daarvoor stond het al jaren bij mijn moeder op zolder. Of het nog op een andere zolder heeft gestaan weet ik niet, ik vermoed van wel.

_dsc4379 _dsc4381 _dsc4382

Vlucht doormidden, spinrokhouder afgeknapt, en ook de stok van het stelmechanisme voor de vlucht was afgeknapt. Er is wel eens een poging tot reparatie ondernomen, gezien de lijmresten die erop zitten.

En nu doet ie het weer! Ik moet de vlucht nog met wat dunne metalen stripjes verstevigen, want die is nu alleen gelijmd en voorzien van wat plakband 🙂

_dsc4386 _dsc4388

Het wiel is ooit gemaakt door mijn pake Folkert (op de foto met mijn beppe Froukje). Ik weet niet of ie het n.a.v. een bouwtekening heeft gemaakt of als kopie van een bestaand wiel. Het lijkt mij een Staphorster model. Het heeft een dubbelsnarige aandrijving en drie kleine klossen, waarvan er nog maar eentje helemaal gaaf is. Een ander is ooit te grazen genomen door een puppy aan de tandafdrukken te zien en de derde is waarschijnlijk gevallen; er mist een hoekje uit. Dubbelsnarige spinnewielen zijn soms wat lastig in te stellen. De aandrijfsnaar drijft in een 8-vormige lus zowel de spoel als de vlucht aan. Het verschil in diameter zorgt ervoor dat de draad twist en op de spoel gedraaid wordt. Mijn eerste proefsnaar bestond uit katoen en die wipte er telkens af (te rekbaar). Dus weer naar zolder om henneptouw te zoeken. Veel beter! Alles zit verder zonder lijm of spietjes in elkaar. Klein klopje met de houten hamer en vast. Kan wel zijn dat er binnenkort toch een stukje papier bij moet, omdat het hier droger is dan op zolder.

_dsc4387

Dit bericht is geplaatst in spinnen, textiel met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *