spinlepel

Vorig jaar had ik tijdens de Landelijke Spindag (weekend) een koperen spinlepel bij me. Ik heb hem via een pollepel (beviel niet) en een verbogen juslepel (beviel ook niet) gemaakt. De eerste aanleiding was deze video van explorersnest op Youtube

Verder nazoeken op het web leverde nog een paar andere foto’s op, maar min of meer hetzelfde idee; een houten lepel in de tailleband. Ik heb na de pollepel en de juslepel nog wat verder nagedacht en kwam toen hierop

spinlepel

In eerste instantie leek het me leuk om er een aantal van te gaan maken voor op de kraam, vanuit plaat en draad, maar ik kwam er niet aan toe en omdat er wel vaker naar gevraagd wordt, heb ik een tijdje geleden een korte tutorial op Ravelry gezet zodat ieder die dat wil er zelf een kan knutselen, want moeilijk is het niet.

Omdat er ook mensen zijn die geen Ravelry-account hebben, zet ik het hier voor de goede orde nog maar eens neer.

Nodig: een setje maatlepels van metaal. De mijne leken van koper, maar zijn gewoon rvs. Het uitzoeken van de juiste vorm is eigenlijk het belangrijkst; niet te diep, maar ook niet te ondiep. Je hebt twee rondbektangen nodig. Een gebruik je om de lepel gelijk naast de ronding vast te houden en met de ander buig je de steel in een rechte hoek naar boven. Aan de bovenkant doe je hetzelfde maar dan de andere kant op. Het puntje kun je weer een klein stukje terugbuigen zodat de lepel gemakkelijk overal aan te hangen is. Kan aan jeanszak, schortband, riem e.d. of je zorgt voor een stevige speld, kiltpin, fibula o.i.d. om hem op een andere plaats te bevestigen. Maar dat kan afhankelijk zijn van de lengte van de spintol of je eigen voorkeur. Zie maar.

En in het engels:

What you need is a nest of metal measuring spoons. They have to be the right shape, not too deep, but not too shallow either. You take two sets of plyers, use one to grip it just above the bowl and use the other to bend the handle to a right angle to the bowl. Then use them to fold the top (about an inch) of the handle back on itself. And bend the very tip away from the handle again so it is easier to hook it on.That way you can hook it on your jeans pocket or waist band or get/make/buy yourself a good safety pin/kilt pin/ fibula and hook it on there. That’s all folks.
Depending on the type or length of support spindle you want to use you may have to adjust where you put it.

So they are for everyone to make and use, but not for commercial means.

Ik beschouw mezelf wel als de bedenker/omdenker van dit gereedschapje. Het is voor iedereen die er wat mee kan, maar ik verwijs nog wel even naar copyright enzo  hierboven.

Dus iedereen mag ze maken, maar niet om er geld mee te verdienen.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Macgyver momentje, metaal, spinnen, textiel met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *