primitief

De huizen in onze buurt worden op dit moment gerenoveerd. Zonnepanelen, nieuw sanitair met nieuwe afvoer en leidingen, ombouwen van asbestbuizen van de oude beluchting en een nieuw dakraam. Prachtig! Ik heb bij de overburen gekeken (daar zijn ze al een paar fases verder) en het ziet er prima uit.

De inhoud van ons huis is versleept naar andere plekken in het huis. De linnenkast bevindt zich nu grotendeels in de slaapkamer, de zolder is helemaal niet meer te herkennen (en die was al zo vol). Alles staat in een andere hoek gestouwd en onze douche is inmiddels gestript. De aftandse wasbakken uit de beide grote kamers boven zijn ook verwijderd. Het meeste kan nog niet terug worden gezet, want alle ombouwen wachten op de schilder en het is nog niet bekend wanneer die langskomt. En de douche en de wc wachten op nieuwe tegels en sanitair. Het hele proces gaat nog even duren. Dus wij moeten nog even geduld doen. Van de wc kunnen we nog wel gebruik maken, hoewel vanaf morgen waarschijnlijk de stortbak afgekoppeld wordt en we dus met een gieter moeten doorspoelen. En alleen ’s avonds, overdag moeten we maar op de emmer. Of ergens een buurhuis opzoeken waar ie nog wel werkt. En de douche is kaal.

Dus vandaag heb ik heerlijk primitief op een krukje in de zitkuil gezeten met een emmer warm water en een bakje. Inzepen en afspoelen; zo gebeurd. Haartjes wassen bij de gootsteen. Ik voel me net zo fris als wanneer ik onder de douche vandaan stap. Eigenlijk hebben we die douche niet eens nodig. In de zomer dan 🙂

Op de emmer in de schuur een plas doen vind ik ook geen ramp. Ik ben namelijk met een ander primitief project bezig; het maken van een indigo-vat met urine. Primitief! Staat in het engels ook bekend als sig vat en is waarschijnlijk de oudste methode om blauw te verven. Ik had vorig jaar al ettelijke liters verzameld, maar toen was het inmiddels al te koud buiten om het vat goed op gang te krijgen. En binnen, hmmmm, het is een bepaald geurige aangelegenheid. September is tot nu toe heel warm gebleken, dus ik besloot het er nu toch maar op te wagen. Als het vat dicht is, ruik je trouwens niks.

_dsc3689 _dsc3688

 

 

 

 

 

Ik volg de beschrijving in het geweldige boek van Jim Liles: The art and craft of natural dyeing. Hoewel het op zich eigenlijk niet moeilijker is dan het laten fermenteren van liters oude urine met daarin een stuk panty met indigo erin geknoopt. Maar indigo als kleurstof geeft zijn blauw niet zomaar prijs. Het vat kan stilstaan of verzuren en in het boek staan diverse trucjes om het weer op gang te krijgen. En het is, hoewel stinkend, een stuk milieuvriendelijker dan met hydrosulfiet. Ik heb er nog een stuk panty met daarin meekrap bij gedaan om de fermentatie op gang te helpen. En ik denk dat er ook nog wel wat indigo bij kan, want ik heb een restje dat nog in de panty zat van een vorig experiment; het kalk fructose bad (werkt ook). Niettemin, na twee dagen eens een stukje garen erin gedoopt en zowaar, bescheiden bleekblauw.

_dsc3721

Als het goed is kan zo’n vat jaren meegaan. Wanneer nodig voeg je nieuwe urine en indigo toe en probeert de fermentatie weer op gang te krijgen. Liles noemt het een balancing act.

Ik wil het ook nog eens met Japanse indigo en/of wede uit eigen tuin proberen. Helaas heb ik geen J I zaden meer, dus daar moet ik eerst weer naar op zoek.

Andere verfperikelen. De walnoten hebben hun eerste werk gedaan. Twee mooie plukken donker en warm bruin. Er zit vermoedelijk nog wel een heel lichtbruine kleur in. De rest van de walnoten zit in de diepvries.

_dsc3737

En mijn Lithospermum erythrorhizon is ook op gang.

_dsc3685

Dit bericht is geplaatst in buiten, hergebruik, spinnen, textiel, verven met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op primitief

 1. Saskia schreef:

  Hoi Froukje,
  Lekker bezig zeg. Fijn zo’n renovatie in huis die je weer back to basics laat gaan in combinatie met prachtig nazomerweer. Badderen in de tobbe en plassen in een emmer. De walnoot is een prachtige kleur geworden. Ik volg graag je vorderingen met het vat. Zelf dezer dagen nog maar wat vachten gewassen. Een dag wassen en in een dag droog dankzij de hittegolf.
  Saskia

  • froukje schreef:

   Ik kwam er tijdens het verslepen van de zolderspullen achter dat ik toch wel errug veel wol heb……Maar die is gelukkig allemaal al gewassen. Met het vat gaat het goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *