riet

Met bloeiende rietpluimen (phragmites australis) valt goed te verven. Vorig jaar deed ik het ook al een keer (kleine hoeveelheid maar). Ik was het op een aantal verfblogs al eens eerder tegengekomen, maar zoals wel vaker lees ik dat dan in het verkeerde jaargetijde. Maar vorig jaar voor het eerst op tijd aan gedacht.

Dus dit jaar wilde ik het wel weer doen, want het groen is heel groen (ken ik verder alleen van een geel met indigo) en nu een wat grotere hoeveelheid. Vanwege een plotselinge sokkenbevlieging had ik zelf sokkengaren gesponnen van drentXcharollais+mohair. Maar liefst 260 gram driedraads. Gebeitst met 12% aluin. 1100 gram rietpluimen geplukt. Rietpluimen moet je plukken als ze mooi vol en donkerrood zijn. Er kan afhankelijk van de standplaats behoorlijk wat verschil inzitten. Ik plukte op de ene plaats pluimen die nog maar net bloeiden, terwijl een kilometer verder de pluimen alweer over hun hoogtepunt heen waren.

Gelukkig kun je ze in een zakje in de diepvries goed bewaren dus ik hoefde niet alles in een keer te plukken. Het resultaat:_DSC3368 _DSC3374 _DSC3379 _DSC3380 _DSC3384Ik heb na het verven van de strengen nog wat gebeitste wol toegevoegt. Het werd een wat lichter en koeler groen, met erg donkere punten (rechtsonder de strengen; foto is een beetje flets). Daarna het hele bad in mijn nieuwe oude koperen ketel gestort en met een nieuwe pluk wol nog maar eens geverfd, alhoewel ik er niet veel meer van verwachtte. Werd toch nog geelgroen (linksonder). De pluk buiten de houten bak is geverfd met een rest brandnetelblad. Erg saai lichtgeel. Blad in het vervolg beter opeten of thee van zetten._DSC3417

Mijn nieuwe oude koperen ketel heb ik afgelopen maandag bij een dame in Rolde opgehaald. Zij wilde hem verkopen omdat ze kleiner gaat wonen. Ik verwachtte een grote pan, maar het is echt een ketel. Hij is even groot als mijn aluminium weckketel. _DSC3373

Ik ben er erg blij mee. Want hij is heel en niet opgelapt met klodders tinsoldeer. Ik heb voor mezelf nog niet helemaal uitgevogeld hoe het precies zit met pot als beits. Maar ik heb nu een mooie grote om mee te experimenteren.

En van onze verhuizende buren mag ik heel veel walnoten uit hun boom plukken 🙂

 

Dit bericht is geplaatst in buiten, hergebruik, metaal, spinnen, textiel, verven met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *