groene rariteiten

Elk jaar probeer ik weer wat nieuwe groene dingen uit. Met regelmaat gaat dat niet zoals ik had gehoopt omdat ik soms dingen iets te rooskleurig bekijk of me ronduit vergis. Zoals bijvoorbeeld het kweken van saladegroenten in de winter in een onverwarmde kas (Eliot Coleman; four season harvest). Zelfs met sneeuw! Tjonge, dat zou leuk zijn, hoewel ik het hier nog nooit gezien had. Hoogstens iets met alg en mos. De familie Coleman woont in Maine U.S. en daar kan toch het behoorlijk koud worden, nietwaar?

Na een paar bladzijden gelezen te hebben was ik er al achter waarom dit in ons veel minder koude kikkerlandje toch niet gaat lukken. Niet zoveel zon in de eerste wintermaanden (zeeklimaat met vooral ZW-wind), maar vooral is de hoek van de zon op deze breedtegraad in de winter gewoon niet goed. Maine ligt ongeveer gelijk met Midden- en Zuid-Frankrijk. Een koude kas warmt daar beter op en met een kas-in-kas systeem kun je behoorlijk kweken. Voor de verse vitamientjes denk ik dat het kweken van kiemen hier in de winter misschien beter gaat; graag beetje warm, maar mag donker. Verder trouwens best een interessant boek en heeft nog steeds veel nuttige info.

Iets anders waar ik nog wel eens over struikel is de snelheid van vruchtvorming. Ik ga er altijd maar vanuit dat de boel in de herfst toch echt wel zover zal zijn. Naah, niet alles is zo rap. En soms is een slecht najaar of nachtvorst begin oktober de oorzaak van een minieme oogst. Knolvorming bij Yacon en Oca begint pas na de herfstevening; het zijn daglengte gevoelig planten. Bij een plotselinge -4 C op 4 oktober is de plant tot spinazie verworden en gebeurt er onder de grond ook niet veel meer.

Sommige tomaten hebben ook nogal wat tijd nodig en moeten dus onder glas. Black Krim bijvoorbeeld (erg favoriet). Optimistisch heb ik daarvan ook wel eens een aantal buiten gezet. Lijkt heel goed te gaan en alle rassen voorzien van vruchten. En dan plotseling halverwege de zomer twee weken regen en kou. Phytophtera ………_DSC2464

Dus tegenwoordig probeer ik de boel te spreiden. Hier thuis wat tomatenplanten in potten en op de tuin zoveel mogelijk vroege rassen. Ida Gold en Taxi zijn favoriet, maar ik koop elk jaar zaadjes bij, want er zijn zoveel verschillende kleuren en variaties. Dit jaar heb ik harige tomaten, paarse en blauwe, gestreepte en witte. Stro op de grond en eventueel een dakje boven het hoofd.

De echte rariteiten voor dit jaar zijn naranjilla’s en litchi tomaten. De eerste heeft en heel lang groeiseizoen en had ik misschien veel eerder moeten starten als ik er vruchten van wil (nu moet ik hem overwinteren) en de tweede is echt een curiosum. Een stekelige tomaat die echter ook heel goed is tegen bodemaaltjes. Dus misschien geen gek idee om ze her en der tussen de planten te plaatsen._DSC2479

De Solanum familie is sowieso goed vertegenwoordigt dit jaar. Behalve beide bovengenoemde soorten, paprikas, pepers en aubergines en een hele bubs tomaten, heb ik behalve gewone Texla aardappels (solanum tuberosum) ook Mayan Gold aardappels (solanum phureja) Net even anders. Sneller gaar en naar verluidt erg lekker.  _DSC2463

Zoete aardappel ook wel zoete bataat kweek je niet rechtstreeks uit de knol. Je laat eerst de knol wortel vormen in water en de scheuten die vervolgens uitlopen breek je af en zet je ook in het water. Als die geworteld zijn pot je ze op. Voorgaande jaren begon ik vaak te vroeg en kregen mijn scheuten vervolgens spintmijt. Dit jaar ben ik wat later begonnen en lijkt het goed te gaan, hoewel dat misschien ook te maken heeft met het feit dat de scheuten nu ook dieper in het water staan en dus vochtiger en uit de tocht. _DSC2481

De gewortelde scheuten pot je vervolgens op en plant je na een tijdje in de volle grond of je kweekt ze in een grote pot, mand of zak. Na de oogst kun je de bataten nog nabehandelen door ze een tijd in vochtige warmte op te slaan, waardoor ze een stevige schil ontwikkelen. Hierna kun je ze heel lang bewaren. En ik heb het nagekeken, zoete bataat kan zelfs in Canada gekweekt worden :-), zolang er maar 90 vorstvrije dagen zijn.

 

Dit bericht is geplaatst in buiten, moestuin, Uncategorized met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *