’t is weer

WOVEMBER

(Tekst en verklarende termen op de Wovember website)

Er is ook weer een WAL oftewel een Wool-along, waarbij je in November een 100% wollen werkstuk maakt en deze via Ravelry, Instagram of Twitter in de competitie brengt. Ik ben zelf niet zo van de wedstrijdjes, maar ik WAL gewoon mee.

Want ik heb van Anet Bovendeert weer twee fijne Shetlandvachtjes gekocht, een lichtgrijze en een donkergrijze, DeeDee en Dolly. Dolly is inmiddels gewassen, DeeDee moet nog.

_DSC0295 _DSC0299

Ondanks dat ik het Drents Heideschaap eigenlijk een van de mooiste schapen vind qua uiterlijk, is Shetland absoluut mijn meest favoriete wol om te spinnen. Prettig om te verwerken, heerlijk om te dragen en een geweldige hoeveelheid natuurlijke kleuren. Die bovendien weer goed te gebruiken zijn met de diverse plantaardige verfstoffen.                 Zoals uit de bovenstaande foto’s blijkt heeft DeeDee zowel een lichter als een donkerder stuk en is Dolly vrijwel egaal. Vergis je niet in de randen, na het wassen is alles een stuk lichter. Een van de fijnste vachtjes die ik ooit van Anet kocht was Bella, een Moorit vacht die zo fijn was dat het schouderstukje al vervilt was.

In veel gevallen kun je de wol van Shetland schapen afpellen. Maar daar moet je wel wat tijd aan besteden en ik denk dat de meeste fokkers er de voorkeur aan geven om te scheren. Als je te laat scheert is het breekpunt bij een Shetland schaap al wat verder gevorderd dan wenselijk, dus na het scheren zit er nog een kort plukje wol aan de lok. Met kammen of flikken voor het kaarden is dat er zo af, maar het is wel wat extra werk. En soms is het een beetje jammer omdat je ook een deel van de kleur weghaalt. Maar het resultaat is een draad zonder propjes. Voor het kaarden en spinnen van rolletjes de wol een beetje oliën helpt ook erg.

Ik heb ook nog wat nieuwe gereedschapjes gemaakt. Van sloophout en restjes een hele lelijke box-picker, die het wel doet wat ie moet (kijk wat een zand!)

DSCF0599 DSCF0602

En een strookjessnijder. Ook van restanten, behalve de bouten en moeren en de ringetjes. Wie wat houdt, die heeft hout. En oude bic-pennen, breekmesjes enz.

PicMonkey Collage

 

Ik heb ooit eens een hele vuilniszak aan zijden blouses van de Kringloop bij elkaar gespaard. Om een quilt van te maken. Maar stroken geweven is ook heel mooi. Het wordt sakiori genoemd. De strookjessnijder heb ik gewoon nagemaakt van de echte  die veel mooier is en het waarschijnlijk ook beter doet (mijn mesjes zijn weliswaar nooit gebruikt maar liggen minstens al tien jaar op actie te wachten en daar worden ze ietsje stomp van). Er zijn ook nog andere types strookjessnijders, met de punten omhoog, of met een rolsysteem. En natuurlijk de gewone rolsnijder. Maar dit bespaart wel weer tijd, hoewel je de strookjes nog wel open moet knippen. En er zit ook verschil in het materiaal zelf. Sommige kwaliteiten snijden makkelijker dan andere. Ik denk dat dunne overhemdstof het ook wel goed doet.

Dit bericht is geplaatst in breien, hergebruik, Macgyver momentje, Shetland wol, spinnen, textiel met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *