meekrap en andere verfplanten

De meekrap staat nu al 4 jaar op de moestuin. Want dat moet, hoe ouder de wortels des te meer kleur, zegt men. Ik heb er een paar weken geleden dus maar eens wat van geoogst. Dat oogsten is best lastig. De grootste wortels hebben ongeveer de dikte van een potlood, maar zijn nogal breekbaar en gaan al gauw een 40 cm de grond in. Dus toen ik afgelopen week het voorheen-meekrap stukje tuin omvorkte (voor de plantuien), vond ik alsnog wat achtergebleven wortels. Ze zijn gelukkig wel goed te herkennen.

Thuis heb ik de wortels gewassen en in een dikke en dunne hoop gescheiden en in stukjes gehakt. Daarna op een paar kranten gedroogd.

DSCF4326 DSCF4327

 

Er blijft minder over dan je zou willen. Van vier planten haalde ik 1100 gram verse wortel, maar dat droogde in tot 236 gram.

Ik heb de planten van de wortels ontdaan door het meeste met de schaar eraf te knippen en de resterende plant weer opnieuw in de grond te zetten. Hopelijk loopt ie dan opnieuw uit.

DSCF4353 DSCF4355

Ik heb ook nieuwe plantjes gezaaid. Vorig jaar was het eerste jaar dat ik volop zaad van de planten kon halen met gevaar voor eigen huid, hoewel de planten minstens zo snel via afleggers te vermeerderen zijn. Die zaden heb ik eerst een paar dagen geweekt en inmiddels komt er al heel wat op. Ik denk dat ik de resterende zaden maar in een paar leuke zakjes doe en in juli op de markt in Orvelte verkoop (samen met Midwinterwol een van de leukste markten, vind ik), want ik weet nu dat ze goed zijn. Ik heb ook nog erg veel wedezaden. Oh, misschien moet ik meekrap plantjes op de moestuin alvast gaan afleggen, kunnen ze ook mee!

DSCF4330 DSCF4333

Uit Frankrijk heb ik nog zaden van andere verfplanten gehaald. De meeste kan ik ook in Nederland kopen, maar die van Lithospermum erythrorhizon (Murasaki purple) ben ik hier nog nooit tegengekomen. Omdat mijn frans  ontzettend beroerd is en de webwinkel toch al niet werkt voor buitenlandse bestellingen, heb ik maar via email contact gezocht en bij elk engelstalig bericht een google translate frans bericht bijgevoegd. Gelukt! Ze hebben meer interessante verfplanten, maar niet alle zaden zijn altijd op voorraad.

Het paars wat er na een heleboel gekneed en gedoe uit de wortels gehaald kan worden, is prachtig! Dus toch maar proberen.

DSCF4335

 

Ik heb ook ooit eens zaad gehad van een ander lid van de Boraginaceae namelijk Alkanna tinctoria . Dat kwam tot twee handhoge plantejes en toen kwam er een dikke slak en die blies het sprookje uit. Gelukkig kon ik naderhand bij de Hekserij de laatste portie gedroogde wortel kopen. Als je niet een heleboel wilt kneden, werkt alcohol extractie ook. De verfplanten in deze familie staan niet bekend om hun lichtechtheid, maar de kleuren zijn mooi genoeg om in een laatje te leggen en er af en toe naar te kijken. Of gewoon accepteren dat het na verloop van tijd fletser wordt…..

Dit bericht is geplaatst in buiten, moestuin, textiel, verven met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

20 reacties op meekrap en andere verfplanten

 1. anita wissink schreef:

  Wat een super interessante site. Ik ben beginnend aan het verven . Zo leuk om je erin te verdiepen en de berm in te gaan. Ik heb niet zo’n grote tuin. maar ik las dat je vrouwenmantel ook kunt verven.
  Succes en ik blijf je volgen.

  Warme groet,
  Anita

  • froukje schreef:

   Vrouwenmantel geeft een heel mooi geel en heeft weinig te lijden als je er met regelmaat wat vanaf haalt. En op dit moment bloeit het boerenwormkruid (tanacetum vulgare) ook volop. Ik gebruik voor het verven met verse planten altijd ratio 4 op 1 dus 400 gr plant en 100 gr gebeitste wol. De kleur kan verder nog wat gemanipuleerd worden door wat ijzersulfaat toe te voegen (wordt olijfgroen), maar pas daarmee wel op, want het maakt de wol wat ruw en bij een teveel wordt de wol broos.
   groetjes
   Froukje

 2. Annemiek Hoppenbrouwers schreef:

  Hallo Froukje,

  Ik herken jouw passie voor het natuurlijk verven helemaal! Ik heb inmiddels verschillende verfplanten in mijn eigen tuin, maar ik kan nergens aan zaad voor meekrap komen. Zou ik van jou een zakje kunnen kopen?

  Hartelijke groet, Annemiek

  • froukje schreef:

   Jazeker, zakje kost 1 euro plus een postzegel voor het verzenden (in ieder geval 50 zaden in een zakje) Ik laat de zaden even een paar dagen weken voordat ik ze zaai, dan kiemen ze wat beter. Deze zaden zijn van 2014 en ik heb er zelf ook nog wat van gezaaid, dus ze zijn rijp. Ik stuur je wel even een mailtje.

 3. paula schreef:

  Hallo Froukje, ik ben voor mijn verfplantenhoek op de tuin al een poos op zoek naar meekrap. Zou ik evt wat zaad kunnen kopen?
  Vriendelijke groet,paula

 4. Joekie Blom schreef:

  Dag Froukje,
  Heb je ook nog een klein beetje wede zaad te koop om te zaaien? Ik zag dat je deze plant ook in je tuin hebt. Ik wil het ook graag gaan proberen. We hebben hier weer volop wol, dus vandaar dat ik een oude hobby weer wil oppakken.

  Al vast mijn dank.

 5. Margo schreef:

  Hallo,
  Heb nog zaden van kleurplanten dit jaar?
  Zou leuk zijn om wat van je te mogen kopen?
  Graag hoor ik van je of je nog iets op voorraad hebt.
  Groet Margo

  • froukje schreef:

   Op dit moment heb ik alleen wede (van dit jaar). De meekrap moet nog bloeien, dus daar heb ik momenteel nog niks van. Vorig jaar was ik erg snel door mijn zaden van 2014 heen en de oogst van 2015 was niet zo bijzonder.

 6. Sjaan schreef:

  Hoi Froukje,
  Zou je wat wede-zaadjes naar mij kunnen sturen ik lees net dat je ze in de tuin hebt! Ik zou er heel erg blij mee zijn. Als je het nr. stuurt waar ik de kosten kan betalen bvd

 7. Jolande schreef:

  Hallo Froukje, Ik ben op zoek naar meekrapplanten of zaden. Wij hebben een historische stadsmoestuin in Bergen op Zoom, waar de meekrap veel gebruikt is in het verleden. Hier kan de meekrap natuurlijk niet ontbreken. Kun jij mij hier aan helpen?
  Groetjes, Jolande

  • froukje schreef:

   Leuk, een historische stadsmoestuin! Ik heb gisteren nog wat meekrap geoogst en zag dat er dit jaar wel wat zaden aankomen, maar ze zijn nog niet rijp. Dus nog even een paar weken geduld oefenen. Ik stuur je wel een berichtje.

 8. Rens schreef:

  Hallo Froukje,

  Net als bovenstaande geinterreseerden ben ik nieuwsgierig of je nog zaadjes van de meekrap hebt. Zou graag een stukje van de moestuin hiervoor inruimen hier.

  Groet,
  Rens

 9. Julia schreef:

  Hoi Froukje,
  Ook ik ben op zoek naar zaadjes, zowel wede als meekrap, heb je er toevallig nog? Ik hoop het.
  Groetjes,
  Julia

 10. marco sips schreef:

  Wat leuk om te zien dat je meekrap planten onderhoudt.Ik had een paar jaar geleden stekjes ervan gekocht maar die zijn in twee jaar ,ondanks veel beschermende maatregels toch naar de haaien(slakken) gegaan.Het stekken lukte ook goed,toch heb ik het idee dat je ze beter van de zaadjes op kan kweken.Op die manier worden ze sterker,en meer op hun plek in de omgeving.dus mocht je straks nog zaadjes over hebben laat het me aub weten,groeten,Marco

  • froukje schreef:

   Als ik zaadjes heb, stuur ik een mailtje.
   Volgens mij maakt het niet zoveel uit of de planten gestekt of gezaaid zijn als je slakken in de buurt hebt 😉 Zowel mijn gestekte als mijn gezaaide planten doen het goed, ook nadat ze verplant zijn na het oogsten van de wortels. De slakken op mijn tuin hebben waarschijnlijk lekkerder zaken te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *