nieuw personeel!

Sinds een week zijn wij het personeel van twee nieuwe poezen.

Poezen ja, en geen katers. En dat is wel een beetje wennen, ook voor ons. Vooral omdat de jongste van de twee sinds eind vorige week krols is. Omdat ze altijd binnenkatten zijn geweest, zijn ze nog niet “geholpen”. Dat gaat spoedig veranderen. Plasjes en drupjes op diverse plaatsen en zelfs een keuteltje waar dat niet hoort. Op de mat bij de voordeur bijvoorbeeld. Of op het dekbed! Ondanks twee hele propere kattenbakken. En rare geluiden! Ook ’s nachts.

Maar eigenlijk is het leed van het poesje erger. Een hoop gekir en gemiauw en alsmaar op de buik moeten rondschuiven. Een woordje van het nieuwe personeel en tegen wil en dank trappelt de achterkant ook alweer. Omdat ze altijd als binnenpoezen gewoond hebben is de kans groot dat dit spektakel heel vaak gaat voorkomen. Waar buitenpoezen hun krolsheid beperken tot een paar keer per jaar, zijn binnenpoezen soms na een maand wel weer zover. En dat keer twee. En per ongelukke nestjes wil het nieuwe personeel niet, want hoewel het ongetwijfeld hele mooie poppetjes zullen worden, moeten al die poppetjes ook weer goed personeel.

Het vorige personeel was voor werk te vaak weg om ze de aandacht te kunnen geven die twee van zulke vriendelijke meisjes nodig hebben. Want dat zijn ze wel. Heel vriendelijk en erg knap. De ene helft van het nieuwe personeel is ook erg blij met de spinbaarheid van de vacht van het jongste meisje. Er is al een klein draadje gemaakt van wat er uit de eerste kambeurt kwam. Want kammen vinden de meisjes wel fijn. En achter het personeel aanrennen door de kamer terwijl die een draadje voortrekken is ook leuk.

Het personeel is aangenomen, de invalkracht (buurvrouw) is ook op de hoogte en geaccepteerd. T.z.t. nog een nieuwe buitenren om in te luieren (de oude was inmiddels weg) en het ziet er rooskleurig uit.

(oh ja, nu dus ook op Instagram)

 

Geplaatst in spinnen | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

50

En het is niet dat ik niks doe. Solliciteren in het echt en solliciteren in mijn hoofd. Wat kan ik? Voldoe ik? Hoezo te oud? Is dat echt nodig? Wat zoeken ze nou eigenlijk? Oh, dat lijkt me best goed voor mij. Wij zien uw sollicitatie met subsidie graag tegemoet….. Ik zoek al een tijdje een echte baan, van misschien 30 uur, misschien, plusminus. Maar ik ben bang dat het sprokkelen gaat worden. Vier of vijf lullige bijbaantjes. Krantje hier, beetje schoonmaken daar, en een hoop loonbelasting … Joepie, net onder het minimum.

Gelukkig is er altijd wol, mijn kleine troost.

Denkend aan wol, zie ik vele schapen, traag door heide- en grasland gaan

(Het is vooral het ritme dat me aanspreekt, niet zozeer de inhoud, want die beschrijft een heel ander stukje Nederland dan ik gewend ben 🙂 )

Spinnen en breien, breien en spinnen tussen alle sollicitaties door. Na een zoveelste afwijzing mezelf getroost met het patroon voor “Next year in Lerwick

Heb geverfde wol, kan breien!

 

Geplaatst in breien, plantaardige vezel, Shetland wol, spinnen, textiel, verven | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

start wearing purple

Start wearing purple wearing purple / Start wearing purple, for me now / All your sanity and wits, they will all vanish / I promise, it’s just a matter of time…

Is een lied van Gogol Bordello en het eerste dat me te binnen schiet als ik naar mijn paars geverfde wol kijk. Paars!

DSCF2460

(deze foto is van de vorige keer)

De kleur komt van de wortel van Alkanna tinctoria (soms ook Anchusa tinctoria genoemd). Het een plant die behoort tot de familie van de ruwbladigen, waartoe ook het vergeet-me-nietje, komkommerkruid, longkruid en parelzaad behoren. De laatste heb ik in de vorm van Lithospermum erythrorhizon (murasaki of shikonin). De plantjes staan nu half bevroren in de kas, maar telkens als de temperatuur omhoog gaat, trekken ze weer bij. Dus ik denk dat dat wel goed komt. De meeste foto’s die ik op het internet van murasaki heb gezien, laten een wat zachtere kleur zien.

alkanet seedling

Ik heb ook al eerder eens een paar zaadjes van alkanet (alkanna) gezaaid. Ik had er maar vijf en drie waren er stuk, maar de twee overgeblevene ontkiemden! Helaas op een dag restte er van mijn twee kiemplantjes niet meer dan wat slakkenslijm. De zaden zijn erg moeilijk te vinden. Er is volop aanbod van de meeste andere soorten en die zie ik soms ook bij gerenommeerde zadenleveranciers staan als verfplant. Nu lijken heel veel van de planten ook best op elkaar en misschien bevat de wortel van die planten ook wel een kleine hoeveelheid verfstof. Maar Alkanna heet niet voor niks tinctoria 😉 Inmiddels heb ik in Griekenland een paar zakjes besteld. Ben benieuwd of het de echte alkanet is of toch een van de anderen. Ze zijn inmiddels op de post gegaan, dus als het goed is krijg ik ze volgende week in de bus.

Alkanet laat zijn verfstoffen moeilijk los in water. In een gewoon verfbad, gebeitst met aluin, wordt wol grijzig paars. De paarse verfstoffen (ook gevoelig voor Ph) lossen echter goed op in vetten en alcohol. Ik heb bij de Hekserij in Kampen ooit eens voor een klein prijsje een zak gekocht. De eerste keer heb ik het in spiritus geweekt. Nu stinkt alkanna wortel van zichzelf nogal (oude zweetsokken) en als je er spiritus bijdoet, wordt het er niet beter op! Dus dit keer ben ik op zoek gegaan naar bio-ethanol. Ruikt ook, maar minder erg. Het geweekte verfbad zeven en met een heleboel water in een grote pan doen. Oppassen! Pure alcohol verdampt snel en is ontvlambaar, dus eerst mengen en dan pas het vuur aandoen. Ook niet gezellig bij kaarslicht doen of met een sigaret in de buurt. Electrische kookplaat is waarschijnlijk het veiligst.

_DSC4558 _DSC4564

Links het eerste verfbad, rechts het tweede met de streng. Swifter wol (200gram), gebeitst met 13% aluin, 70 gram alkanet, bad onder het kookpunt gelaten. Eerste bad ongeveer 45 minuten, tweede ongeveer 75 minuten. Geen toevoegingen m.b.t. Ph gedaan, ik vind het verschil tussen het eerste en het tweede al behoorlijk. Het lijkt wel alsof de rode kleurstoffen die in alcohol oplossen ook grotendeels in de eerste portie wol terecht zijn gekomen. De foto is iets flets, de kleuren zijn in het echt wat dieper.

Start wearing purple, wearing purple, tralalalalaa…. 🙂

 

 

 

Geplaatst in moestuin, verven | Getagged , , , , , , , | Een reactie plaatsen

wiel

Dit spinnewiel stond al jaren gedemonteerd in een doos op zolder. Daarvoor stond het al jaren bij mijn moeder op zolder. Of het nog op een andere zolder heeft gestaan weet ik niet, ik vermoed van wel.

_dsc4379 _dsc4381 _dsc4382

Vlucht doormidden, spinrokhouder afgeknapt, en ook de stok van het stelmechanisme voor de vlucht was afgeknapt. Er is wel eens een poging tot reparatie ondernomen, gezien de lijmresten die erop zitten.

En nu doet ie het weer! Ik moet de vlucht nog met wat dunne metalen stripjes verstevigen, want die is nu alleen gelijmd en voorzien van wat plakband 🙂

_dsc4386 _dsc4388

Het wiel is ooit gemaakt door mijn pake Folkert (op de foto met mijn beppe Froukje). Ik weet niet of ie het n.a.v. een bouwtekening heeft gemaakt of als kopie van een bestaand wiel. Het lijkt mij een Staphorster model. Het heeft een dubbelsnarige aandrijving en drie kleine klossen, waarvan er nog maar eentje helemaal gaaf is. Een ander is ooit te grazen genomen door een puppy aan de tandafdrukken te zien en de derde is waarschijnlijk gevallen; er mist een hoekje uit. Dubbelsnarige spinnewielen zijn soms wat lastig in te stellen. De aandrijfsnaar drijft in een 8-vormige lus zowel de spoel als de vlucht aan. Het verschil in diameter zorgt ervoor dat de draad twist en op de spoel gedraaid wordt. Mijn eerste proefsnaar bestond uit katoen en die wipte er telkens af (te rekbaar). Dus weer naar zolder om henneptouw te zoeken. Veel beter! Alles zit verder zonder lijm of spietjes in elkaar. Klein klopje met de houten hamer en vast. Kan wel zijn dat er binnenkort toch een stukje papier bij moet, omdat het hier droger is dan op zolder.

_dsc4387

Geplaatst in spinnen, textiel | Getagged , , | Een reactie plaatsen

meer blauw

Het zakje met Japanse indigo zaadjes uit de US is inmiddels door de brievenbus gegleden, thank you Kori! Ik verheug me alweer op volgend jaar om de zaadjes te zaaien, plantjes te kweken en blauw te oogsten._dsc4146

De kuip met blauw heb ik toch maar van buiten naar binnen verplaatst en voorzien van een elektrische deken. Voor het geval dat ik toch blauw wil verven bij koud weer. Ik heb ook de emmer waar ik mijn strengen en batts boven uit liet lekken bekeken en zowaar, er blijft bezinksel met indigo achter. Natuurlijk zonde om weg te gooien, dus maar in de siliconen koekjesvormen gegoten on te drogen. Yup, indigo schilfers.

_dsc4071 _dsc4074

Ik heb net nog even in de kuip gekeken, ligt een mooi paars laagje op en de geur valt mee.

Bij de links heb ik een nieuwe van John Marshall geplaatst. Hij is zo ontzettend goed in het verven/drukken met plantaardige kleurstoffen en ook met blauw uit Japanse Indigo. Hij heeft (voor zover ik kan beoordelen) een heel interessant boek geschreven oven Japanse Indigo. Helaas is het een beperkte oplage en de prijs ook zo hoog dat het buiten mijn budget valt. Maar wie weet, misschien komt er nog eens een goedkopere uitgave. Niettemin met wat leeswerk kom je op zijn website en blog ook al heel wat te weten.

Verder (jonge) dassenschedel gevonden

_dsc4110

en de supermaan schijnt door de bomen, makkers staakt u wild geraas_dsc4130

 

Geplaatst in buiten, moestuin, textiel, verven | Getagged , , , , , , , , | Een reactie plaatsen